Η Ίος διαθέτει πολλές φυσικές     ομορφιές:    αγροτικά   τοπία    και   κατασκευές    (ντάμια,     πατητήρια,    περιστερώνες,   αλώνια    κλπ). Υπάρχουν μέρη πραγματικά ανεξερεύνητα, που έχει δεκαετίες να πατήσει το πόδι του άνθρωπος!

Διαθέτει αξιοθέατα όπως ο αρχαίος τάφος στον Πλακωτό που διεκδικεί την ταφή του μεγάλου ποιητή Ομήρου, το αρχαιολογικό μουσείο,  ο Πρωτοκυκλαδικός οικισμός Σκάρκου που έχει βραβευθεί με το βραβείο   Europa    Nostra της UNESCO για την υποδειγματική αναστήλωσή και ανάδειξή του, το βυζαντινό Παλαιόκαστρο στην Ψάθη, κ.α.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός εκκλησιών: Υπάρχουν 19  εκκλησίες  ως διατηρητέα    μνημεία. Η τοπική παράδοση θέλει τον αριθμό των εκκλησιών να ανέρχεται στις τριακόσιες εξήντα πέντε, όσες και οι ημέρες ενός χρόνου!!!

Μουσεία: Στο άμεσο μέλλον θα λειτουργήσουν δύο νέα μουσεία στην Ίο. Το ένα φέρει το όνομα του διεθνούς φήμης ζωγράφου και της συζύγου του γλύπτριας, «Γιάννης Γαΐτης – Γαβριέλα Σίμωση» και το δεύτερο έχει το όνομα του Γάλλου διανοούμενου και καλλιτέχνη Ζαν–Μαρί Ντρο (Jean–Marie Drot).

Πολιτιστικές εκδηλώσεις: Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις “Ομήρια”   που λαμβάνουν χώρα κάθε Μάιο υπό την αιγίδα της Unesco, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις τέχνης, και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

Θρησκευτικές αγροτικές γιορτές (πανηγύρια): Αυτές λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι στην Ίο και φαίνεται να έχουν την καταγωγή τους στην Αρχαία Ελλάδα. Πιστή στην αρχαία παράδοση, μια ομάδα ανθρώπων που μαζεύει τις προσφορές των πιστών, π.χ. κρέας και επιβλέπει στο μαγείρεμα και στο σερβίρισμα που γίνεται στον αύλειο χώρο της εκκλησίας. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί φαγητό για όλους τους προσκυνητές συνοδεία νησιώτικης μουσικής και χορού.